Татаров: В Україні потрібно змінити практику притягнення депутатів до кримінальної відповідальності

Татаров: В Україні потрібно змінити практику притягнення депутатів до кримінальної відповідальності

Потрібно змінити практику притягнення депутатів до кримінальної відповідальності, вважає керуючий партнер Адвокатського об'єднання CREDENCE Олег Татаров.

"Ми ж з вами бачили чотири роки назад, як за генерального прокурора Луценка здійснювалося кримінальне переслідування народних депутатів, особливо опозиційних фракцій, так? Ми пам'ятаємо, що навіть по одному народному депутату вони ініціювали кримінальне переслідування, парламент дав згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, але справа закінчилася нічим. Це було лише політичне шоу без юридичного, без будь-яких підстав", – сказав Татаров в ефірі телеканалу "112 Україна".

Він зазначив, що відповідно до раніше на притягнення до відповідальності депутата йшло 2-3 місяці.

"Треба було сходити в регламентний комітет, треба було сходити в парламент, парламент повинен проголосувати, і після цього тільки включалися юридичні механізми. Але система була настільки ущербною. Чому? Ми знаємо, для того, щоб провести негласні оперативно-розшукові дії (НСРД), раніше потрібно було генеральному прокурору сходити в парламент і парламент повинен проголосувати за дозвіл. Відповідно, особа, що дає при голосуванні дозвіл на проведення НСРД проти себе, той же депутат, буде розуміти, що йому потрібно змінити телефон, викинути його і так далі. І було дуже багато пропозицій до законодавства протягом останніх десяти років. Подивіться на зарубіжний досвід, і, наприклад, у більшості європейських країн є комісія з питань депутатської етики в парламенті, яка приймала рішення, що складається з 3-5 чоловік, дати згоду на притягнення депутата до кримінальної відповідальності... І якщо комісія приймала рішення, то брали всі заходи по народному депутатові, що проводили розслідування, притягували до кримінальної відповідальності", – зазначив адвокат.

Він підкреслив, що вже неодноразово говорили, що потрібно практику залучення міняти.

"Потім питання – а чому народний депутат повинен володіти імунітетом протягом чотирьох років своєї діяльності? Протягом чотирьох років. Подивіться на Європу. Якщо депутат здійснює загальне кримінальний злочин, або ДТП, або вбивство, він повинен відповідати, так, як інші особи, так? Якщо подивитися, наприклад, в Швеції - народні депутати несуть кримінальну відповідальність, якщо злочин кримінальну позбавлення волі більше шести місяців. Тобто, у нас всі склади злочинів майже передбачають позбавлення волі на більше шести місяців. Відповідно, ми про це говорили, що систему потрібно вдосконалювати, надавати можливість правоохоронним органам швидше реагувати, ефективно реагувати і показувати результат", – додав Татаров.