«Публічний діяч» - статус, який може зберегтися надовго і спричинити масу небажаних наслідків

«Публічний діяч» - статус, який може зберегтися надовго і спричинити масу небажаних наслідків

Василь Фаринник, керуючий партнер АО CREDENCE
 
«Публічний діяч» - статус, який через законодавчі нюанси може зберегтися надовго та спричинити масу небажаних наслідків. Чи можна це змінити?
 
У 2020 році Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення» був введений ряд нововведень щодо фінансового моніторингу громадських діячів. Зокрема, зміни торкнулися визначення тих, хто належить до національних публічних діячів - тобто тих, на кого поширюється дія цього закону в частині фінансового моніторингу.

Згідно з чинним Законом, національні громадські діячі - фізичні особи, які виконують або виконували в Україні видатні громадські функції. При цьому раніше, до введення в дію цього Закону, під фінансовий моніторинг національних громадських діячів підпадали фізичні особи, які виконують або виконували згадані функції протягом останніх трьох років. Тобто, змінився підхід щодо визначення тих, хто вважається публічними діячами та на кого поширюються вимоги щодо здійснення фінансового моніторингу.

Якщо раніше цей статус діяв тільки протягом трьох років після звільнення з посади, то зараз він присвоюється довічно та не залежить від того, чи продовжує особа здійснювати публічні функції, або вже дуже тривалий час не має відношення до їх виконання. При цьому існує деяка невизначеність щодо тих, хто втратив статус публічних діячів ще в період дії колишнього Закону, тобто до 28.04.2020 року (у зв'язку з тим, що пройшло більше трьох років з моменту звільнення з посади).

Для цієї категорії осіб існує цілком реальна можливість незастосування норм нового Закону. Тому, в разі використання банками або іншими установами додаткових обмежень по відношенню до них з посиланням на статус «національного громадського діяча», такі дії можуть бути оскаржені в суді.